theme-sticky-logo-alt
Satışta Stratejik Hedefleme ve Etkili Takip

Stratejik Satış Hedeflerinin Belirlenmesi ve Takibi

Merhaba sevgili satış yöneticileri (ve yönetici adayları)! Satış performansını bir düzeye çıkarmak ve sürdürülebilir başarıyı yakalamak için gerekli olan stratejileri keşfetmeye hazır mısınız? Yine girişte verdim coşkuyu, hayırlısı olsun bakalım…

Satış Hedeflerinin Belirlenmesi, Takibi ve Analizi

Satış ve pazarlama yöneticileri olarak hepimizin nihai hedefi kalıcı satış başarısıdır. Yani stratejik satış hedeflerimize ulaşmak! Hepimiz bunun hayalini kurarız. İnternette, kitaplarda, seminerlerde bu başarıya ulaşmanın yollarını arar dururuz.

Zaten araştırmaya bir başlayın, satışta kalıcı başarının nasıl kazanılacağını iddialı(!) şekilde anlatan 1.234.643 (BirmilyonİkiyüzotuzdörtbinAltıyüzkırküç) adet tavsiye bulacaksınız. Daha fazla da olabilir, şimdi net sayı verip kafanızı karıştırmış olmayayım.

Biz de yaşadık, geçtik o çetrefilli yollardan. Sonradan öğrendik mucizevi bir yolu olmadığını, aslında bir sisteme ihtiyaç olduğunu. Evet, böyle şekilli de yazabiliyorum. Ayrıca tüm yazarlardan özür dilerim.

Sürdürülebilir satış başarısı için özel tekniklere değil, stratejiye ihtiyacınız var.

Etkili bir sistem olmadan sadece anlık başarılar elde edersiniz. Ancak doğru sistemi uygularsanız, sizin ve şirketinizin satış başarısı kalıcı olur. Tüm satış hedeflerinize ulaşır, şirketinizi büyütürsünüz.

Biliyorsunuz; size hiçbir zaman ultra süper yöntemler vaat etmedim ve bundan sonra da etmeyeceğim. Sadece bildiklerimi elimden geldiğince sizinle paylaşıyorum.

Ancak inandığım bir şey var: Satış yönetimi, binlerce yıldır bazı basit ama çok güçlü temeller üzerine kuruludur. Bu temellerden biri de satış hedeflerinin belirlenmesi, takibi ve analizidir. Antik çağlarda bile tüccarların satış performanslarını analiz ettiklerine eminim, ama bunu kanıtlayamam…

Satış Hedeflerinin Takibinin Önemi
Hedeflerinizi doğru takip ederseniz, bu eleman gibi mutlu olursunuz. Tipe bak…

Satış Performansı

CEO da olsanız, satış müdürü de, şirketinizin satış performansını hassasiyetle takip etmek zorundasınız. Satışlar iyi gidiyor gibi görünebilir. Para da kazanıyor olabilirsiniz. Ancak, diğer yazılarımdan birinde bahsettiğim gibi, trendler çok çabuk değişebilir. İşte tam da bu yüzden sürecin kati suretle takip edilmesi gerekiyor.

Satış performansını yeterli düzeyde takip etmedikleri için trendin kötüye gitmeye başladığını fark etmekte geciken birçok firmaya şahsen şahit oldum. Geç kalmaları, bazen zaman bazen de para kaybına mal oldu.

Satış hedeflerinin takibi, şirketlere stratejik avantaj sağlar.

Satış hedeflerinin takibi, şirketlerin stratejik avantaj elde etmelerine ve karar alma süreçlerini iyileştirmelerine yardımcı olur. Örneğin, yıllık hedeflerinizi çeyrek veya aylık hedeflere bölerek daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz. Bu, satış ekiplerinizin stratejilerini düzenli olarak yeniden kalibre etmenize ve sisteminizi yolda tutmanıza imkan sunar.
Kaynak: Small Business Trends

Satış Hedefleri Neden Bu Kadar Önemli?

Neden mi? Çünkü satış bizim için hayati bir unsur. Bu yüzden de satış performansını ölçmenin anahtarları olan hedef belirleme, izleme ve analiz etme süreçleri, satış ekiplerinin verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir başarıyı sağlamak için hayati öneme sahip.

Doğru belirlenmiş, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zaman sınırlı satış hedefleri, ekip üyelerinin motivasyonunu artırır ve onları net bir istikamete doğru yönlendirir. Satış hedeflerinin netleştirilmesi ve takibi, başarının somut verilerle değerlendirilmesine olanak tanır ve ekibinizin performansını sürekli olarak iyileştirmenizi sağlar.

Bugünü Anlamadan Yarını Planlayamazsınız
Satış bizim için can suyudur. O olmadan, kalanları anlamsızlaşır.

Bugünü Anlamadan Yarını Planlayamazsınız

Bugünü anlamadan yarını planlarsanız, o plan yürümez. Durumunuzu tüm detaylarıyla size sunacak kapsamlı ve sistematik bilgiye ihtiyacınız var. İşte bu noktada, düzenli performans değerlendirmeleri ve analizler devreye girer. Bu değerlendirmeler, yalnızca mevcut durumu anlamakla kalmaz, aynı zamanda geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek için de kritik bilgiler sunar.

İletişime Geçin

Fikir ve görüşlerinizi bekliyor olacağım.

İletişime Geçin

Direkt e-posta göndermek isterseniz:
bilgi@delisincap.com

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Satış performansının ölçümü, yalnızca ekiplerin başarılarını kutlamak için değil, aynı zamanda performans hedeflerine ulaşamayan ekipler üzerinde iyileştirmeler yapmak için de kritik olanaklar tanır.

Performans değerlendirmeleri sayesinde ekiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, gerekli satış eğitimleri ve geliştirme programlarını uygulayabilirsiniz. Böylece, ekip içi dayanışma ve verimlilik artar, buna bağlı olarak genel performans sürekli olarak iyileşir.

Satış Hedeflerinin Takibi ve Analizi Tablosu

AdımAçıklama
🎯Hedef BelirlemeSMART kriterlerine göre hedefler belirlemek.
📈Performans DeğerlendirmesiDüzenli performans değerlendirmeleri yapmak.
🗓️Kısa Vadeli RaporlarGünlük ve haftalık raporlarla operasyonları değerlendirmek.
📅Uzun Vadeli RaporlarAylık ve yıllık analizlerle genel performans trendlerini değerlendirmek.
🎉Motivasyon ve KutlamaBaşarıları tanımak ve kutlamak.
🛠️İyileştirmeKötü gidişata müdahale etmek ve gerekli iyileştirmeleri uygulamak.

Satış hedeflerinin belirlenmesi ve takibinin ne kadar önemli olduğunu anladıysak o zaman biraz detaylara girelim…

Satış Hedeflerini Net Olarak Belirlemek

Satış performansını takip etmenin ilk adımı, net ve ulaşılabilir hedefler belirlemek. Doğru belirlenmiş satış hedefleri, ekibinizin odaklanmasını sağlar ve bu odaklanma da motivasyonu artırır.

Ben satış hedeflerini belirlerken aşağıdaki SMART kriterlerini kullanmayı tercih ediyorum. SMART, hedef belirleme sürecinde kullanılan ve hedeflerin etkili bir şekilde formüle edilmesini sağlayan bir kısaltmadır. Her harf, hedeflerin belirlenmesi için dikkate alınması gereken bir özelliği temsil eder.

  • Specific (Belirli)
  • Measurable (Ölçülebilir)
  • Achievable (Ulaşılabilir)
  • Relevant (İlgili)
  • Time-bound (Zaman Sınırlı)

Şimdi SMART hedef belirleme stratejisini oluşturan bu 5 kriteri daha yakından inceleyelim.

Satış Hedeflerini Belirlemek
Satış hedeflerinizi belirlerken iyice düşünüp taşının.
Hata yapılacak, riske girilecek konu değil bu. İyice araştırın, sorun soruşturun.

Specific (Belirli):

Satış hedefleriniz net ve belirli olmalı. Belirsiz veya genel hedefler, ekibinizin neyi başarması gerektiği konusunda kafa karışıklığına yol açar. Zaten zor bir işle uğraşıyorlar, bir de belirsizlik yüzünden kafalarının karışmasına hiç gerek yok.  Yönetimce belirlenip analiz edilmiş net ve spesifik hedefler, ekibinize ne yapmaları gerektiğini tam olarak anlatır.

Measurable (Ölçülebilir):

Hedeflerin ölçülebilir olması, ilerlemeyi takip etmenizi ve başarıyı değerlendirmeyi kolaylaştırır. Yani hedef belirlerken, neyi ölçeceğinizi net bir şekilde tanımlamalısınız. Ölçülebilir hedefler, belirli aralıklarla performans değerlendirmesi yapmanızı ve gerekli düzenlemeleri uygulamanızı sağlar.

Böylece, nerede eksik kaldığınızı ve düzeltmek için neler yapmanız gerektiğini daha kolay ve doğru şekilde tespit edebilirsiniz. Ölçülebilir hedefler belirlemek, başarıyı somut verilerle değerlendirme fırsatı verir ve size daha verimli bir ilerleme süreci sunar.

Ulaşılabilir hedefler belirlemek
Hedefleriniz ulaşılabilir olsun. Sonra neden hedef tutmadı diye karalar bağlayıp depresyona girmeyin.

Achievable (Ulaşılabilir):

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koymak önemlidir. Her zaman dediğim gibi, bizim işimiz fanteziye uygun bir iş değil. Ulaşılması mümkün olmayan hedefler, ekibin moralini bozabilir ve motivasyonlarını düşürebilir. Hatta eminim ki faydadan çok zarar verir.

Ulaşılabilir hedefler belirlemek, ekibin güvenini ve çalışma azmini olumlu yönde etkiler. Sadece maddi açıdan (satış primi) bakmayın duruma. Satışçıların sahip olacakları “Başarı” hissi, önemli ve yararlı bir motivasyondur.

Relevant (İlgili):

Hedeflerin genel şirket stratejisiyle ilgili ve uyumlu olması büyük önem taşır. Şirketin uyguladığı stratejilere aykırı hedefler belirlemek hem sizi hem de ekibinizi içinden çıkılması zor bir duruma sokabilir. Hedeflerin iş stratejileriyle uyumlu olması, tüm ekibin aynı amaç doğrultusunda çalışmasını sağlar ve birliği, dayanışmayı güçlendirir.

Birlik ve dayanışma ruhu, şirketin genel başarı oranını yükselterek hedeflere ulaşmayı mümkün kılar. Şirketin temel stratejileri ile uyumlu satış hedefleri hem bireysel hem de kurumsal seviyede verimliliği ve motivasyonu destekler.

Her stratejinin bir süresi olmalıdır.
Hedeflerinize zaman sınırlaması koymaktan çekinmeyin. Bu, olmak zorunda olan bir sınırlamadır ve inanın çok yararlıdır.

Time-bound (Zaman Sınırlı):

Her stratejinin bir süre sınırı olmalı. Dolayısıyla da satış hedeflerinin de belirli bir zaman dilimi içinde tamamlanması gerekli. Hedeflere ulaşmak için belirlenmiş bir zaman dilimi, ekip üyelerine motivasyon aşılar ve işleri önceliklendirme konusunda destek olur. Aynı zamanda, hedeflerin takibini kolaylaştırır ve performans değerlendirmesi yaparken size net bir çerçeve sunar.

Buna ek olarak, zaman sınırlı hedefler, sürecin her aşamasında disiplin ve odaklanmayı teşvik eder. Zaman baskısı, iş süreçlerinin daha düzenli ve verimli bir şekilde ilerletir. Baskı deyince hemen olumsuz düşünmeyin. Biraz baskı iyidir, iyi gelir!

Baskı unsuru özellikle “Zaman” açısından kullanılmalıdır

Zaman baskısı, diğerlerine benzemez; bence olmak zorunda. Eğer olmazsa, hiçbir iş zamanında bitmez. Satış gibi hassas dengelere sahip bir operasyonda zaman çok önemli bir unsur. Her adım belirli bir zaman aralığında yapılmalı ve gerektiğinde baskıyla kontrol altında tutulmalı.

Hedeflerin İzlenmesi ve Analizi

Düşünüp çalışıp satış hedefleri belirliyoruz, peki ya sonra? Elbette hedeflere ulaşma sürecini dikkatlice izlemeliyiz. Belirlenen hedefleri izlemek ve düzenli olarak analizler yapmak, satış hedeflerine ulaşmak için altın anahtardır. Satış organizasyonunuzu etkin bir şekilde yönetmek için belirli periyotlarda performans değerlendirmeleri yapmanız gerekiyor.

Stratejik Satış Hedeflerinin Belirlenmesi ve Takibi 1
Örnek Satış Performans Göstergeleri Grafiği
Aylık gelir artışı, yeni müşteri kazanımı ve müşteri memnuniyeti artışını göstermektedir.

Satış ekiplerinin en sevmediği uygulamalardan biridir performans değerlendirmesi, ancak bana göre yapılması bir zorunluluk. Yaptığınız analizler sayesinde, hangi alanlarda iyileştirmeler yapılması gerektiğini ve hangi stratejilerin başarılı olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz.

Unutmayın ki, iş işten geçmeden gerekli tedbirleri almak tamamen sizin sorumluluğunuzda.

Düzenli Performans Değerlendirmeleri

Hedef izleme ve analiz süreci, sadece mevcut durumu değerlendirmekle kalmaz, aynı zamanda geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek için de değerli bilgiler sunar. Aylık analiz ve raporlar, kısa vadeli hedeflerin ve günlük operasyonların değerlendirilmesi için idealdir.

İşinizin çeşidine göre kısa vadeli raporlar haftalık da olabilir. Bu kısa süreçli raporlar, anında müdahale gerektiren sorunları hızlı bir şekilde tespit etmeye yardımcı olur. Yıllık analizler ise, daha geniş bir perspektiften bakarak uzun vadeli hedeflerin ne kadar yaklaşıldığını ve genel performans trendlerini değerlendirmek için kullanılmalı.

Satış Ekibinin Motivasyonu ve Başarıların Kutlanması
Performans değerlendirmeleri ekibinizi ilk başta tedirgin edebilir. Zamanla alışır ve önemini anlarlar.

Satış Ekibinin Motivasyonu ve Başarıların Kutlanması

Hedef izleme ve analiz etme, satış ekibinin motivasyonunu artırmak ve başarılarını kutlamak için güzel fırsatlar sunar. İyi performans gösteren ekip üyelerini tüm organizasyona duyurmak, başarıların tanınmasını ve tüm ekibin motivasyonunun yükselmesini sağlar.

Başarısını kutladığınız insanlara kimin nasıl baktığına dikkat edin.

Satış mesleğine uygun olan bir insan, meslektaşının başarısından motive olup ders çıkarmalıdır. Bunu yapamıyorsa ve tam tersi zararlı bir ruh haline bürünüyorsa, bu mesleğe uygun birisi değil demektir. Bakın bu önemli bir husustur.
Biraz imrenmeleri hırslanmaları açısından yararlıdır. Ancak aşırı kıskançlık, düşmanlık getirir. Bizim mesleğimizde ekip arkadaşına düşman olanların yeri yoktur!

Kötü Gidişata Müdahale ve İyileştirme

Satış hedeflerini takip etmenin çok yararlı bulduğum bir yönü daha var; kötü gidişata dur diyebilmek. Her zaman işler iyi gitmeyebilir. Analizleriniz sonucunda performans hedeflerine ulaşamayan kişiler veya ekipler üzerinde detaylı değerlendirmeler yaparak, gerekli iyileştirmeleri uygulamalısınız. Bu tür iyileştirmeler, kötü performans sergileyen kişi veya ekipler üzerinde olumlu etkiler oluşturur.

İletişime Geçin

Fikir ve görüşlerinizi bekliyor olacağım.

İletişime Geçin

Direkt e-posta göndermek isterseniz:
bilgi@delisincap.com

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Sonuç

Bazı bölümleri yazarken kendimi tekrar ediyormuş gibi hissediyorum. Neden böyle hissediyorum? Çünkü gerçekten de kendimi tekrar ediyorum. Tekrar ediyorum ki bu bilgiler aklımızdan çıkmasın. Her zaman hafızamızda yer etsin. Lazım olacak, inanın bana.

Özetle, satış hedeflerinin doğru belirlenmesi, düzenli takibi ve kapsamlı analizi hem bireysel hem de ekip bazında performansı sürekli iyileştirmek için vazgeçilmez bir unsur. Böylesine sistematik bir yaklaşım; hedeflere ulaşma sürecinde daha organize, verimli ve etkili olmanızı sağlayacaktır.

Başarıya giden yolda atılan her adım, dikkatli izleme ve analiz süreçlerinin bir sonucudur. Geleceğinizi şekillendirmek ve sürdürülebilir başarıya ulaşmak için, bu süreçleri etkin bir şekilde yönetmek de elbette sizin sorumluluğunuzda.

Unutmayın ki, iyi bir sistem ve disiplinli bir yaklaşım ile anlık başarıları kalıcı başarılara dönüştürebilirsiniz. Amacımız da bu değil mi? Tek seferlik değil sürekli satış başarısı!

Hadi kalın sağlıcakla…

Satışta Bulut Tabanlı CRM Sistemlerinin Avantajları
Önceki Yazı
Satışta Bulut Tabanlı CRM Sistemlerinin 6 Avantajı
Satış Eğitiminde Rol Oynama ve Simülasyon Teknikleri
Sonraki Yazı
Satış Eğitiminde Rol Oynama ve Simülasyon Teknikleri
15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 https://www.delisincap.com 300